O Nas

Misja i cele

Misją naszej Spółki jest wspieranie rozwoju kapitału ludzkiego w podmiotach gospodarczych, organizacjach i instytucjach wszystkich sektorów gospodarki.

Kapitał ludzki, spośród innych rodzajów kapitału (ziemia, pieniądze, budynki, maszyny i urządzenia) jest najważniejszy. Bez ludzi pozostałe dobra tracą swoją wartość i znaczenie, szczególnie w gospodarce wolnorynkowej. Dlatego dbanie o wysoki poziom kwalifikacji zawodowych ludzi zatrudnianych w różnego rodzaju przedsiębiorstwach, instytucjach i organizacjach oraz samych pracodawców, ma podstawowe znaczenie dla tworzenia dobrobytu w danym regionie.

Spółka nasza wspiera rozwój nie tylko kwalifikacji, ale też szeroko rozumianych kompetencji zawodowych poprzez:

- analizę aktualnie poszukiwanych przez pracodawców i potrzebnych na rynku pracy umiejętności, postaw i wiedzy,

- prognozowaniu zmian w wyżej wymienionym zakresie,

- opracowywaniu programów szkoleniowo-doradczych dla pracowników i kierownictwa firm, organizacji i instytucji,

- organizowaniu i dostarczaniu usług szkoleniowo-doradczych, nakierowanych na rozwój potencjału zawodowego osób pracujących i poszukujących pracy.

Cel strategiczny, to efektywna współpraca szkoleniowo-doradcza z MŚP, dużymi przedsiębiorstwami, administracją rządową i samorządową w tym szczególnie z publicznymi służbami zatrudnienia, przy wykorzystaniu różnych źródeł finansowania.

Kierunki rozwoju strategicznego:

1. Rozwinięcie współpracy szkoleniowej i doradczej z MŚP, dużymi przedsiębiorstwami oraz administracją.

Usługi szkoleniowe i doradcze były, jak dotąd dostarczane w niewielkim zakresie zarówno do przedsiębiorstw komercyjnych jak i administracji samorządowej. Spółka posiada potencjał intelektualny, organizacyjny i materialny oraz duże doświadczenie do prowadzenia tego typu usług.  Opracowywane są działania, aby rozwinąć ten zakres usług.

1. Poprawa organizacji sprzedaży usług szkoleniowych i doradczych dla publicznych służb zatrudnienia.

W początkowym okresie funkcjonowania GDP SP. z o.o. usługi szkoleniowe dla powiatowych urzędów pracy były głównym rodzajem działalności gospodarczej Spółki. W miarę rozwijania działalności „projektowej” w ramach POKL współpraca z publicznymi służbami zatrudnienia (PSZ) znacznie osłabła. Dodatkowo negatywny wpływ na tę współpracę miały zmiany w zasadach funkcjonowania PSZ oraz rozwój konkurencji (w tym związanej z bezpłatnymi szkoleniami „unijnymi”). Potrzeby szkoleniowe w PSZ są nadal bardzo duże. Konstruowane są działania aby działalność spółki przybliżyć do wcześniejszego poziomu.

Zadania do końca 2024 roku:

1. Rozpoznanie potrzeb szkoleniowych i doradczych MŚP, dużych przedsiębiorstw i administracji:
  • analiza bez danych,
  • analiza zmian rynkowych,
  • monitorowanie zmian na rynkach lokalnych i działań administracyjnych,
  • organizacja spotkań z przedstawicielami przedsiębiorstw i organizacjami pracodawców oraz administracji.
  1. Przygotowanie oferty szkoleń i usług doradczych dla MŚP oraz dużych przedsiębiorstw na okres 2 lat.
  2. Intensyfikacja działań promocyjnych (zwiększenie od 50 do 75%): mailing, telemarketing, wizyty i spotkania, udział w konferencjach, seminariach, eventach.
  3. Rozpoznanie potrzeb szkoleniowych i doradczych PSZ:
  • monitorowanie przetargów,
  • wywiady bezpośrednie i telefoniczne z kierownictwem powiatowych urzędów pracy,
  • analiza ankiet poszkoleniowych,
  • monitorowanie z mian w przepisach.
  1. Przygotowanie oferty szkoleniowej dla PSZ na okres do 31.12.2024r. (min. 5 max 10 tematów).
  2. Przygotowanie oferty usług doradczych i szkoleniowych dla przedsiębiorstw i administracji.
  3. Sprzedaż i realizacja usług na poziomie min. 500 tys. zł. brutto rocznie.

• grafika przedstawia Logotyp - Znak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych
  • grafika przedstawia Logotyp - Urząd Pracy
  • grafika przedstawia Logotyp - partner E!volve