Doradzamy jak skutecznie zarządzać zasobami ludzkimi.

Outplacement

Współczesne przemiany i sytuacja gospodarcza w Polsce wymagają od przedsiębiorstw często niezwykłej wręcz elastyczności. Ta elastyczność musi też być stosowana w polityce kadrowej przedsiębiorstwa. Niestety jest to często trudne ze względu na opór kadr na zmiany – szczególnie zmiany niekorzystne dla nich.

Trwające wiele miesięcy pertraktacje z pracownikami i związkami zawodowymi przyczyniają się do powiększania strat przedsiębiorstwa poprzez chociażby wydłużające się, ponadnormatywne zatrudnienie. Dodatkowo, różne służby i działy przedsiębiorstwa są pośrednio lub bezpośrednio zaangażowane w trwające na terenie zakładu konflikty wewnętrzne, wynikające z planów restrukturyzacji, co z pewnością nie wpływa korzystnie na wydajność i jakość pracy.

Jedna z zasad wprowadzania zmian mówi:

Jeśli chcesz aby druga strona zaakceptowała przykry dla niej wniosek, wciągnij ją w proces dochodzenia do tego wniosku,

tak aby sama do niego doszła.

Zasada ta jest niezwykle skuteczna i powoduje, że dotychczasowy przeciwnik staje się partnerem. Wymaga jednak sporego wysiłku i pomocy specjalistów, którzy są w stanie ten proces odpowiednio przeprowadzić.

Rozbudowane programy outplacementowe pozwalają na zminimalizowanie zagrożeń, które występują przy dokonywaniu zwolnień grupowych i poprawiają wizerunek pracodawcy. Duże znaczenie dla opracowywania programów outplacementu ma odpowiedzialność pracodawcy za przyszłe losy zawodowe swoich byłych pracowników.

Jednym z kluczowych celów programu outplacementu jest zwiększenie zdolności pracownika do zatrudniania się i funkcjonowania na rynku pracy.

Swoją ofertą chcemy pomóc Państwu w przechodzeniu przez trudny etap restrukturyzacji zatrudnienia, gdzie z jednej strony trzeba angażować się w rozwiązywanie licznych konfliktów i żmudne dochodzenie do porozumienia, z drugiej zaś kontrolować rynek i być na nim obecnym – często te dwie funkcje są tak sprzeczne, że paraliżują całkowicie przedsiębiorstwo. Swoimi usługami chcemy Państwa uchronić od takich sytuacji.